RSAU-MTAA
Electronic Library

     

Details

Title: ЭФФЕКТИВНОСТЬ ПРИМЕНЕНИЯ МИКРОУДОБРЕНИЙ ПРИ ВОЗДЕЛЫВАНИИ ЗЕРНОВЫХ КУЛЬТУР НА ТЯЖЕЛОСУГЛИНИСТЫХ ДЕРНОВО-ПОДЗОЛИСТЫХ ПОЧВАХ ЦЕНТРАЛЬНОГО НЕЧЕРНОЗЕМЬЯ = EFFICIENCY OF APPLICATION OF MICROFERTILIZERS WHEN GROWING CEREAL CROPS ON HEAVY LOAM SODDY-PODZOLIC SOILS IN THE CENTRAL REGEON OF THE NON-CHERNOZEM ZONE // Известия Тимирязевской сельскохозяйственной академии / Izvestiya of Timiryazev Agricultural Academy: Научно-теоретический журнал Российского государственного аграрного университета - МСХА имени К.А. Тимирязева. – 2022. – Вып. 4
Creators: НАЛИУХИН А.Н.; БИЖАН С.П.; СТАРОСТИНА Е.Н.
Imprint: Москва: РГАУ-МСХА имени К.А.Тимирязева, 2022
Collection: Журнал «Известия ТСХА»
Subjects: агрохимия — почвоведение — экология; озимая пшеница; яровой ячмень; микроудобрения; урожайность; качество зерна; дерново-подзолистая почва; winter wheat; spring barley; microfertilizers; yield; grain quality; sod-podzolic soil
UDC: 631.445.24.:631.85:631.821.1
Document type: Article, report
File type: PDF
Language: Russian
DOI: 10.26897/0021-342X-2022-4-5-15
Rights: Свободный доступ из сети Интернет (чтение, печать, копирование)
Additionally: All documents
Record key: RU/ЦНБ имени Н.И. Железнова/EPERIODIKA/EPERIODIKA-20221227-13877

Allowed Actions: Read Download (2.0 Mb)

Group: Anonymous

Network: Internet

Annotation

Ввиду важной роли микроэлементов в физиолого-биохимических процессах в растениях изучение новых видов микроудобрений представляет несомненный интерес как в теоретическом, так и в практическом плане. В статье приведены результаты применения микроудобрений в комплексе с минеральными удобрениями под озимую пшеницу сорта Московская 56 и яровой ячмень сорта НУР различной степени окультуренности, полученные в двух длительных полевых опытах на дерново-подзолистой тяжелосуглинистой почве Московской области. Использование микроэлементного комплекса «Микроэл» на фоне органо-минеральной системы удобрения на хорошо окультуренной дерново-подзолистой почве повышало урожайность озимой пшеницы на 8%, ярового ячменя – на 9%, а использование микроудобрения «Аквамикс-т» повышало урожайность на 21 и 13% соответственно. Внесение цинковых микроудобрений на слабоокультуренной почве на фоне известкования при рНKCl 5,4 способствовало увеличению урожайности зерна озимой пшеницы на 10%, ярового ячменя – на 12% при урожайности на фоне NPK 59,0 и 44,2 ц/га соответственно. При комплексном применении макро- и микроудобрений достоверно повышаются показатели качества зерна: содержание белка, сырой клейковины, массы 1000 зерен. //In view of the important role of microelements in the physiological and biochemical processes in plants, the study of new types of microfertilizers is of undoubted interest, both in theoretical and practical terms. The possibility of using microelement complexes together with chemical and biological plant protection products makes it possible to combine the terms of their use and increase the biological effectiveness of preparations. At the same time, the effectiveness of microfertilizers largely depends on the degree of soil cultivation, which served as the basis for this research. The paper presents the results of the use of microfertilizers in combination with mineral fertilizers for winter wheat of the Moskovskaya 56 variety and spring barley of the NUR variety, obtained in two long-term field experiments on soddy-podzolic heavy loamy soil of the Moscow Region. The use of the microelement complex “Microel” against the background of an organo-mineral fertilizer system on well-cultivated soddy-podzolic soil increased the yield of winter wheat by 8%, spring barley – by 9%, and the use of microfertilizer “Aquamix-t” – by 21% and 13% respectively. The introduction of zinc microfertilizers on poorly cultivated soil against the background of liming at pHKCl 5.4 contributed to an increase in the yield of winter wheat by 10%, spring barley – by 12% with a yield against the background of NPK of 5.90 t/ha and 4.42 t/ha, respectively. With the complex use of macro- and microfertilizers, grain quality indicators significantly increase: the content of protein, crude gluten, and the weight of 1000 grains.

Document access rights

Network User group Action
RSAU-MTAA CSL Local Network All Read Print Download
-> Internet All Read Print Download

Usage statistics

stat Access count: 291
Last 30 days: 24
Detailed usage statistics