RSAU-MTAA
Electronic Library

     

Details

Title: ВИТАМИННАЯ И АНТИОКСИДАНТНАЯ ЦЕННОСТЬ ПЛОДОВ СОРТОВ И ОТБОРНЫХ ФОРМ ЗЕМЛЯНИКИ СЕЛЕКЦИИ ФГБНУ €ФНЦ ИМ. И.В. МИЧУРИНА‰ = VITAMIN AND ANTIOXIDANT VALUE OF FRUITS OF STRAWBERRY VARIETIES AND SELECTED FORMS BRED IN I.V. MICHURIN FEDERAL SCIENTIFIC CENTER // Известия Тимирязевской сельскохозяйственной академии / Izvestiya of Timiryazev Agricultural Academy: Научно-теоретический журнал Российского государственного аграрного университета - МСХА имени К.А. Тимирязева. – 2019. – Вып. 6
Creators: ЖБАНОВА Е.В.; ЛУКЪЯНЧУК И.В.; МИРОНОВ А.М.
Imprint: Москва: РГАУ-МСХА имени К.А.Тимирязева, 2019
Collection: Журнал «Известия ТСХА»
Subjects: БОТАНИКА — ПЛОДОВОДСТВО; земляника; Fragaria ? ananassa Duch.; сорта; витамины; аскорбиновая кислота; антоцианы; антиоксидантная активность; strawberries, Fragaria ? ananassa Duch.; varieties; vitamins; ascorbic acid; anthocyanins; antioxidant activity
Document type: Article, report
File type: PDF
Language: Russian
DOI: 10.26897/0021-342х-2019-6-36-48
Additionally: All documents
Record key: RU/ЦНБ имени Н.И. Железнова/EPERIODIKA/1168/п/Ж 40-046830380

Allowed Actions: Read Download (2.2 Mb)

Group: Anonymous

Network: Internet

Annotation

В работе отражены результаты многолетних исследований содержания витамина С, Р-активных соединений, суммарной антиоксидантной активности плодов земляники генетической коллекции, собранной и созданной в лаборатории частной генетики и селекции ФГБНУ ФНЦ им. И.В. Мичурина (г. Мичуринск, Тамбовской области). Цель исследования состояла в оценке генетической коллекции земляники по витаминной и антиоксидантной ценности плодов и выделении перспективных генотипов - источников высокого их накопления. Объектами исследований являлись плоды сортов земляники селекции ФНЦ им. И.В. Мичурина, зарубежной селекции, отборных и элитных форм, полученных на основе внутривидовых и межвидовых скрещиваний. Биохимические анализы плодов проводились согласно стандартным методикам. В группе сортов селекции ФНЦ им. И.В. Мичурина повышенным накоплением аскорбиновой кислоты (более 70,0 мг/100 г) характеризовались сорта Памяти Зубова, Привлекательная; среди зарубежных сортов - Arosa, Vima Tarda, Dukat. Высокое содержание антоцианов (выше 80,0 мг/100 г) отмечено у сортов селекции ФНЦ им. И.В. Мичурина: Лакомая, ПривлекательнаЯ, Фейерверк, Флора. Среди зарубежных сортов повышенным их накоплением (выше 60,0 мг/100 г) отличаются Kama, Vima Tarda. Суммарная антиоксидантная активность исследованных сортов и отборных форм изменялась в пределах 32,0-78,6 мг/100 г (пересчет на галловую кислоту). Корреляционная зависимость (r) между накоплением в плодах антоцианов и их суммарной антиоксидантной активностью составила +0,56. Прослеживается тенденция, что сорта и формы, показавшие высокое накопление антоцианов, характеризуются и высокой антиоксидантной активностью плодов. Наибольшей антиоксидантной активностью отличаются сорта и отборные формы: Привлекательная, Фейерверк, Памяти Зубова, 35-16, 35-5, 34-12, 914-9. Высоким уровнем накопления аскорбиновой кислоты (выше 80,0 мг/100 г) характеризуются отборные формы: 56-5, 57-7,56-9, 56-17, 30-1, 19-6, 21-14. Ряд отборных форм, полученных с участием таких богатых антоцианами сортов, как Привлекательная, Фейерверк, Рубиновый кулон, накапливали антоцианы в значительных количествах - выше 100,0 мг /100 г. Выделенные сорта и формы представляют значительный интерес для дальнейшей селекционной работы по улучшению биохимического состава плодов. / The paper reflects the results of long-term studies on the contents of vitamin C, P-active compounds and total antioxidant activity of strawberry fruit from gene pool created and developed in the Laboratory of Specific Genetics and Selection of I.V. Michurin Federal Scientific Center (FSC)" (Michurinsk, Tambov region).The purpose of the present study was to estimate genetic collection of strawberry for vitaminous and antioxidant importance of fruit and isolation of promising genotypes - the sources of high accumulation of the foregoing substances. The study focused on strawberry fruits bred in "I.V. Michurin FSC", those of foreign breeding, and those from selected and elite forms obtained by intraspecific and interspecific crossing. Biochemical analyses of fruits were carried out according to standard methodical requirements.Among the group of breeding of "I.V. Michurin FSC", there were varieties with higher accumulation of ascorbic acid (more than 70.0 mg/100 g) - Pamyati Zubova, Privlekatelnaya. The foreign varieties were represented by Aroza, Vima Tarda and Dukat. The higher anthocyanin content (more than 80.0 mg/100 g) was detected in "I.V. Michurin FSC" varieties: Lakomaya, Privleckatelnaya, Feyerverk, and Flora. As for foreign varieties, the higher anthocyanin (more than 60.0 mg/100 g) was observed in Kama, Vima Tarda. Total antioxidant activity of the studied varieties and selected forms varied within 32.0-78.6 mg/100g (recalculated per gallic acid). Correlation dependence (r) between accumulation anthocyanins in fruits and total antioxidant activity was +0.56. According to the revealed tendency, the varieties and forms that have shown high accumulation of anthocyanins are characterized by high antioxidant activity of fruits. The highest antioxidant activity was recorded in the following varieties and forms: Privlekatelnaya, Feyerverk, Pamyati Zubova, 35-16,35-5, 34-12, 914-9. High-level accumulation of ascorbic acid (more than 80.0 mg/100 g) was registered in selected forms 56-5, 57-7, 56-9, 56-17, 30-1, 19-6, 21-14. Some selected forms were obtained from such anthocyanin-rich varieties as Privlekatelnaya, Feyerverk, and Rubinoviy Kulon. These varieties have shown extremely high anthocyanin accumulation - more than 100.0 mg/100 g. The isolated varieties and forms are of great interest for further breeding work aimed at obtaining improved biochemical composition of fruits.

Document access rights

Network User group Action
RSAU-MTAA CSL Local Network All Read Print Download
-> Internet All Read Print Download

Usage statistics

stat Access count: 323
Last 30 days: 5
Detailed usage statistics