RSAU-MTAA
Electronic Library

     

Details

Title: ПЕРСПЕКТИВЫ СЕЛЕКЦИИ СМОРОДИНЫ ЗОЛОТИСТОЙ (RIBES AUREUM PURSH) НА КАЧЕСТВЕННОЕ УЛУЧШЕНИЕ ПЛОДОВ = PROSPECTS OF BREEDING GOLDEN CURRANT (RIBES AUREUM PURSH) FOR QUALITATIVE IMPROVEMENT OF FRUITS // Известия Тимирязевской сельскохозяйственной академии / Izvestiya of Timiryazev Agricultural Academy: Научно-теоретический журнал Российского государственного аграрного университета - МСХА имени К.А. Тимирязева. – 2024. – Вып. 6
Creators: НИГМАТЗЯНОВ Р.А.; КУКЛИНА А.Г.; СОРОКОПУДОВ В.Н.
Imprint: Москва: РГАУ-МСХА имени К.А.Тимирязева, 2024
Collection: Журнал «Известия ТСХА»
Subjects: БОТАНИКА — ПЛОДОВОДСТВО; смородина золотистая; плоды; селекция; сухие вещества; сахара; витамин C; golden currant; fruits; breeding; rvey; dry matter; sugars; vitamin C
UDC: 631.527:634.724
Document type: Article, report
File type: PDF
Language: Russian
DOI: 10.26897/0021-342X-2024-6-22-34
Rights: Свободный доступ из сети Интернет (чтение, печать, копирование)
Additionally: All documents
Record key: RU/ЦНБ имени Н.И. Железнова/EPERIODIKA/EPERIODIKA-20250109-16542

Allowed Actions: Read Download (3.9 Mb)

Group: Anonymous

Network: Internet

Annotation

В статье представлены материалы исследований по нетрадиционной ягодной культуре смородины золотистой (Ribes aureum Pursh, подрод Symphocalyx Berl., сем. Grossulariaceae DC.), полученные в условиях Башкирского Предуралья на базе Кушнаренковского селекционного центра по плодово-ягодным культурам и винограду Башкирского НИИСХ УФИЦ РАН в период 2020–2022 гг. Смородина золотистая сортов Венера, Зарина, Ляйсан, Находка, Фатима, Шафак и разнообразные отборные формы, отличающиеся съедобными плодами с хорошим вкусом, культивировали на опытном участке по схеме 3×1 м в богарных условиях. Биохимический анализ и дегустационные оценки проводили в состоянии биологической спелости плодов во время сбора урожая, используя методические указания по плодово-ягодным культурам. Согласно итогам трехлетних исследований по оценке содержания в ягодах смородины золотистой биологически активных веществ в качестве источников для селекции рекомендованы следующие культивары, имеющие высокие показатели: содержания сахаров – сорта Фатима, Венера, форма 2–86; сухих растворимых веществ – сорта Находка, Венера, Фатима, формы 2–80, 2–86, 3–20; витамина C – сорта Фатима, Зарина, Венера, Находка, форма 2–86. Результаты проведенных исследований всех изученных сортов и отборных форм дают углубленное представление о химическом составе ягод смородины золотистой для их использования в селекции на улучшение качества плодов включая повышение содержания сахаров и витамина С. //The article presents research materials on the unconventional berry culture of the golden currant (Ribes aureum Pursh, subgenus Symphocalyx Berl., family. Grossulariaceae DC.) obtained in the conditions of the Bashkir Urals on the basis of the Kushnarenkovsky Breeding Center for fruit and berry crops and grapes of Ufa Branch of the Russian Academy of Sciences in the period 2020–2022. Golden currant varieties Venera, Zarina, Lyaysan, Nakhodka, Fatima, Shafak and various selected forms, characterized by edible fruits with good taste, were cultivated on the experimental plot according to the scheme 3 by 1 m under rainfed conditions. Biochemical analysis and tasting were carried out at the stage of biological ripeness of the fruits during harvesting, using guidelines for fruit and berry crops. According to the results of the three-year research into the content of biologically active substances in golden currant berries, the following varieties are recommended as sources for breeding with high sugar content – varieties Fatima, Venera, form 2–86; with high content of dry soluble substances – varieties Nakhodka, Venera, Fatima, forms 2–80, 2–86, 3–20; with high content of ascorbic acid – varieties Fatima, Zarina, Venera, Nakhodka, form 2–86. The results of the conducted research of all the studied varieties and selected forms provide a detailed understanding of the chemical composition of golden currant, which can be used in breeding to improve the quality of the fruit, including increasing the sugar and vitamin C content.

Document access rights

Network User group Action
RSAU-MTAA CSL Local Network All Read Print Download
-> Internet All Read Print Download

Usage statistics

stat Access count: 84
Last 30 days: 31
Detailed usage statistics