Table | Card | RUSMARC | |
Allowed Actions: Read Download (2.8 Mb) Group: Anonymous Network: Internet |
Annotation
В озеленении используется много растений, являющихся потенциальными продуцентами лекарственных, в том числе противоопухолевых веществ. Одними из таких растений являются тисы (Taxus L.). При этом фруктификации тисов являются не только лекарственными, но и съедобными. Цель работы – выявление наиболее перспективных тисов по накоплению сухого вещества в ариллусах и семенах для лекарственного и пищевого использования в условиях Московской области. Было изучено морфолого-анатомическое строение фруктификаций 3 видов тисов: T. baccata, T. × media и T. canadensis, – установлены их размерно-весовые характеристики и содержание в них сухого вещества. Установлено, что фруктификации исследованных тисов морфологически схожи между собой. Фруктификации, ариллусы и семена T. × media и T. baccata крупнее таковых T. canadensis, имеют большие массу и содержание воздушно-сухого вещества. Общее содержание сухого вещества в фруктификациях T. baccata – 32%, T. × media – 35%, T. canadensis – 63%; на семена приходится 7, 8 и 45% соответственно, на ариллусы – 25, 27 и 18%. По содержанию сухого вещества в фруктификациях и/или семенах T. canadensis представляется более перспективным из изученных видов. Если же в качестве перспективной для пищевого применения части фруктификаций рассматривать съедобный ариллус, то предпочтение можно отдать T. baccata и T. × media. //Many plants that are potential producers of medicinal substances, including antitumor substances, are used in landscaping. Taxus L. is one of the such plants. Their fructifications are not only medicinal, but also edible. The aim of the article is to identify of the most promising species of yews for accumulation of dry matter in arils and seeds, as the medicinal and food plants, in the conditions of Moscow region. Morphology-anatomical structure of fructifications of three yew species was studied: T. baccata, T. × media and T. canadensis, their size-weight characteristics and dry matter content were revealed. The fructifications of the studied species are morphologically similar to each other. The fructifications, arils and seeds of T. × media and T. baccata are larger than those of T. canadensis, have a high mass and air-dry matter content. The total dry matter content in fructifications of T. baccata is 32%, in T. × media – 35%, in T. canadensis – 63%; seeds account for 7%, 8% and 45%, respectively, and arils – 25%, 27% and 18%. Based on the dry matter content of fructifications and/or seeds, T. canadensis seems to be more promising among the species studied. If edible aril is considered as a part of the fructification that is promising for food use, T. baccata and T. × media may be favoured.
Usage statistics
|
Access count: 41
Last 30 days: 16 Detailed usage statistics |