RSAU-MTAA
Electronic Library

     

Details

Title: ПРОДУКТИВНОСТЬ ГОРЧИЦЫ БЕЛОЙ И САРЕПТСКОЙ В ЗАВИСИМОСТИ ОТ СРОКА ПОСЕВА И НОРМЫ ВЫСЕВА = PRODUCTIVITY OF WHITE AND BROWN MUSTARD (BRASSICA JUNCEA) DEPENDING ON THE SOWING PERIOD AND SEEDING RATE // Известия Тимирязевской сельскохозяйственной академии / Izvestiya of Timiryazev Agricultural Academy: Научно-теоретический журнал Российского государственного аграрного университета - МСХА имени К.А. Тимирязева. – 2020. – Вып. 4
Creators: ЖИРНЫХ С.С.
Imprint: Москва: РГАУ-МСХА имени К.А.Тимирязева, 2020
Collection: Журнал «Известия ТСХА»
Subjects: РАСТЕНИЕВОДСТВО; горчица белая; горчица сарептская; срок посева; норма высева; урожайность надземной биомассы; white mustard, brown mustard; brown mustard; sowing date; seeding rate; aboveground biomass productivity
Document type: Article, report
File type: PDF
Language: Russian
DOI: 10.26897/0021-342X-2020-4-145-154
Additionally: All documents
Record key: RU/ЦНБ имени Н.И. Железнова/EPERIODIKA/1168/п/Ж 73-648219850

Allowed Actions: Read Download (1.8 Mb)

Group: Anonymous

Network: Internet

Annotation

Формирование высокой продуктивности любой сельскохозяйственной культуры во многом зависит от срока ее посева и нормы высева. Принято считать, что горчица менее требовательна к сроку посева. Однако при раннем сроке посева влажный верхний слой почвы более благоприятен для лучшего развития корневой системы, соответственно такие посевы будут легче переносить весенне-летнюю засуху. Горчица весьма сильно реагирует на норму высева и, соответственно, на площадь питания для растений, что обусловлено ее биологическими особенностям. Например, очень густые и, напротив, редкие посевы будут малопродуктивными. Исходя из этого на опытных полях Удмуртского НИИСХ УдмФИЦ УрО РАН в 2017-2019 гг. закладывались полевые опыты по изучению влияния сроков посева и норм высева на урожайность надземной биомассы горчицы. Нами была изучена формируемая продуктивность горчицы белой (Sinapis alba L.) - сорт Радуга, горчицы сарептской (Brassica juncea L.) - сорт Ника, в зависимости от срока посева - 1 (контроль), 2, 3 декады мая и нормы высева - 2,0; 2,5;3,0 (контроль), 3,5 и 4,0 млн всхожих семян/га. Выявлено, что в исследуемые годы при достаточном выпадении осадков в мае-июне всходы горчицы не испытывали недостатка во влаге, в результате чего срок посева горчицы не оказал существенного влияния на формирование ее продуктивности. Так, в среднем за три исследуемых года у горчицы белой она составила 15,32-15,52 т/га, у горчицы сарептской - 12,88-13,96 т/га.Наиболее высокая продуктивность обоих видов горчицы была сформирована при посеве нормой высева 3,0-4,0 млн всхожих семян/га у горчицы белой - 15,64-17,11 т/га, у горчицы сарептской - 13,66-14,85 т/га. // The formation of high productivity of any agricultural crop largely depends on the sowing period and the seeding rate. It is generally accepted that mustard is less demanding as to the sowing period. However, the moist topsoil is more favorable for better development of the root system in an early sowing period, respectively, such crops will be easier to tolerate spring-summer drought.Mustard reacts very strongly to the seeding rate and, accordingly, to the nutritional area for plants, which is caused by its biological characteristics. So, for example, very dense and, on the contrary,rare crops will be unproductive. Based on this, field experiments to study the effect of sowing terms and seeding rates on the yield of aboveground mustard biomass were laid in 2017-2019 in the experimental fields of the Udmurt Scientific Research Institute of RAS UdmFRC UB. The author studied the formed productivity of white mustard (Sinapis alba L.) - the Raduga variety, brown mustard (Brassica juncea L.) - the Nika variety, depending on the sowing period - 1 (control), 2, 3 decades of May and the seeding rate - 2.0, 2.5, 3.0 (control), 3.5 and 4.0 million germinating seeds/ha. The study found that in the considered years, mustard seedlings got enough moisture with sufficient precipitation in May-June, as a result of which the sowing period of mustard did not significantly affect its yield. So, on average for the three studied years, the нушв of white mustard was 15.32-15.52 t/ha, brown mustard - 12.88-13.96 t/ha. The highest yield of both types of mustard was formed at a seeding rate of 3.0-4.0 million germinating seeds/ha, for white mustard - 15.64-17.11 t/ha, brown mustard - 13.66-14.85 t/ha.

Document access rights

Network User group Action
RSAU-MTAA CSL Local Network All Read Print Download
-> Internet All Read Print Download

Usage statistics

stat Access count: 424
Last 30 days: 10
Detailed usage statistics