RSAU-MTAA
Electronic Library

     

Details

Title: Влияние комбикормов, обогащённых «защищённым» карбамидом на качество молока овцематок северокавказской породы = The effect of compound feeds enriched with “protected” carbamide on the milk quality of North Caucasian sheep // ОВЦЫ. КОЗЫ. ШЕРСТЯНОЕ ДЕЛО. – 2024. – № 4
Creators: МАРЫНИЧ А.П.; СЕМЕНОВ В.В.; Абилов Б.Т.; ДЖАФАРОВ Н.М.О.; Омаров А. А.; КАРПОВА Е.Д.; Ершов А.М.
Imprint: Москва: РГАУ-МСХА имени К. А. Тимирязева, 2024
Collection: Журнал «Овцы, козы, шерстяное дело»
Subjects: корма и кормление — корма и кормовые добавки; комбикорма; овцематки; молочная продуктивность; качество молока; прирост живой массы ягнят; эффективность; compound feed; ewes; milk productivity; milk quality; live weight gain of lambs; efficiency
UDC: 636.32/.38.085.55
Document type: Article, report
File type: PDF
Language: Russian
DOI: 10.26897/2074-0840-2024-4-56-59
Rights: Свободный доступ из сети Интернет (чтение, печать, копирование)
Additionally: New arrival; All documents
Record key: RU/ЦНБ имени Н.И. Железнова/EPERIODIKA/EPERIODIKA-20241209-39022

Allowed Actions: Read Download (1.1 Mb)

Group: Anonymous

Network: Internet

Annotation

Изучение влияния защищенного карбамида в питании овец представляет собой актуальное направление исследований в области животноводства. В статье представлены материалы научного эксперимента, направленного на разработку норм скармливания «защищенного» карбамида в составе комбикормов для овцематок мясошерстного направления продуктивности в период лактации. Исследованиями установлено: включение в рационы лактирующих овцематок комбикормов, обогащенных «защищенным» карбамидом, способствовало повышению хозяйственно полезных признаков и оказало положительное влияние на качественные и количественные показатели молока. Выявлено, повышение количества жира в молоке животных опытных групп на 0,04 и 0,14 абс.%, белка – 0,02 и 0,05 абс.%, лактозы – 0,04 и 0,11 абс.%. Калорийность 100 г молока увеличилась соответственно на 0,65 и 1,91 Ккал. Зафиксирован интенсивный рост ягнят за период подсоса, в связи c высокими показателями молочной продуктивности и качеством молока у овцематок экспериментальных групп./The study of the effect of protected carbamide in sheep nutrition is an urgent area of research in the field of animal husbandry. The article presents the materials of a scientific experiment aimed at developing norms for feeding “protected” urea as part of compound feeds for sheep of the meat and wool production line during lactation. Studies have established that the inclusion of compound feeds enriched with “protected” carbamide in the diets of lactating sheep contributed to an increase in economically useful signs and had a positive effect on the qualitative and quantitative indicators of milk. It was revealed that the amount of fat in the milk of animals of the experimental groups increased by 0.04 and 0.14 abs.%, protein – 0.02 and 0.05 abs.%, lactose – 0.04 and 0.11 abs.%. The caloric content of 100 g of milk increased by 0.65 and 1.91 Kcal, respectively. Intensive growth of lambs was recorded during the suckling period, due to high indicators of milk productivity and milk quality in sheep of experimental groups.

Document access rights

Network User group Action
RSAU-MTAA CSL Local Network All Read Print Download
-> Internet All Read Print Download

Usage statistics

stat Access count: 16
Last 30 days: 16
Detailed usage statistics