Table | Card | RUSMARC | |
Allowed Actions: Read Download (1.1 Mb) Group: Anonymous Network: Internet |
Annotation
Изучение влияния защищенного карбамида в питании овец представляет собой актуальное направление исследований в области животноводства. В статье представлены материалы научного эксперимента, направленного на разработку норм скармливания «защищенного» карбамида в составе комбикормов для овцематок мясошерстного направления продуктивности в период лактации. Исследованиями установлено: включение в рационы лактирующих овцематок комбикормов, обогащенных «защищенным» карбамидом, способствовало повышению хозяйственно полезных признаков и оказало положительное влияние на качественные и количественные показатели молока. Выявлено, повышение количества жира в молоке животных опытных групп на 0,04 и 0,14 абс.%, белка – 0,02 и 0,05 абс.%, лактозы – 0,04 и 0,11 абс.%. Калорийность 100 г молока увеличилась соответственно на 0,65 и 1,91 Ккал. Зафиксирован интенсивный рост ягнят за период подсоса, в связи c высокими показателями молочной продуктивности и качеством молока у овцематок экспериментальных групп./The study of the effect of protected carbamide in sheep nutrition is an urgent area of research in the field of animal husbandry. The article presents the materials of a scientific experiment aimed at developing norms for feeding “protected” urea as part of compound feeds for sheep of the meat and wool production line during lactation. Studies have established that the inclusion of compound feeds enriched with “protected” carbamide in the diets of lactating sheep contributed to an increase in economically useful signs and had a positive effect on the qualitative and quantitative indicators of milk. It was revealed that the amount of fat in the milk of animals of the experimental groups increased by 0.04 and 0.14 abs.%, protein – 0.02 and 0.05 abs.%, lactose – 0.04 and 0.11 abs.%. The caloric content of 100 g of milk increased by 0.65 and 1.91 Kcal, respectively. Intensive growth of lambs was recorded during the suckling period, due to high indicators of milk productivity and milk quality in sheep of experimental groups.
Usage statistics
Access count: 16
Last 30 days: 16 Detailed usage statistics |