Table | Card | RUSMARC | |
Allowed Actions: –
Action 'Read' will be available if you login or access site from another network
Group: Anonymous Network: Internet |
Annotation
Одной из ключевых проблем птицеводства является борьба со стрессами различной этиологии, объединяемых единым биологическим механизмом – накоплением свободных радикалов и окислительным стрессом. Установлено, что значительную роль в борьбе с оксидантным стрессом играют витагены, транскрипционная активность которых повышается под действием различных алиментарных факторов включая фитобиотики. Исходя из этого цель исследований заключалась в анализе экспрессии генов, связанных с антиоксидантной защитой (АОЗ), у цыплят-бройлеров (Gallus gallus domesticus) при использовании в питании различных фитобиотиков и в сравнении полученных результатов с анализом биохимических параметров АОЗ в сыворотке крови. Был проведен зоотехнический опыт на цыплятах-бройлерах кросса Смена 9, в рамках которого особям контрольной группы скармливали основной рацион, в комбикорма 4 опытных групп вводили растительные экстракты цикория обыкновенного (Cichorium intubus L.), зверобоя продырявленного (Hypericum perforatum L.), левзеи сафлоровидной (Rhaponticum carthamoides L.) и тимьяна ползучего (Thymus serpyllum L.). В возрасте 22 суток отбирали образцы крови для биохимического анализа, в возрасте 26 суток – образцы печени для оценки относительной экспрессии генов SOD1 и PRDX6 методом 2–ΔΔCT, для чего проводили выделение РНК, обратную транскрипцию и ПЦР-РВ с референсным геном «домашнего хозяйства» ACTB. Результаты исследований свидетельствовали о повышении экспрессии SOD1 в 4,47 раза при использовании экстракта цикория и в 3,53 раза при скармливании экстракта зверобоя. При этом флавоноиды зверобоя проявляли наиболее видимый витагенстимулирующий эффект, что подтверждалось низкой вариабельностью экспрессии SOD1 и снижением значений показателей АОЗ крови, указывая на возможность ограничения использования организмом других физиологических механизмов борьбы со свободными радикалами. Результаты исследований послужат нутригеномным обоснованием при разработке состава новой фитокомбианции. //One of the key problems of poultry production is the fight against stresses of various etiologies, united by a single biological mechanism – accumulation of free radicals and oxidative stress. It has been established that vitagens play a significant role in the fight against oxidative stress, the transcriptional activity of which is increased under the influence of various nutritional factors, including phytobiotics. Based on this, the aim of the research was to analyze the expression of genes related to antioxidant defence (AOD) in broiler chickens (Gallus gallus domesticus) when different phytobiotics are used in the diet and to compare the results obtained with the analysis of biochemical parameters of AOD in blood serum. A zootechnical experiment was carried out on broiler chickens of the cross Smena 9, in which the control group was fed the main diet and four experimental groups were fed the mixed feed with plant extracts of common chicory (Cichorium intubus L.), St. John’s wort (Hypericum perforatum L.), safflower (Rhaponticum carthamoides L.) and thyme (Thymus serpyllum L.). At 22 days of age, blood samples were taken for biochemical analysis, and at 26 days of age, liver samples were taken to assess the relative expression of SOD1 and PRDX6 genes by the 2-ΔΔCT method, for which RNA isolation, reverse transcription and PCR-RT with the ‘housekeeping’ reference gene ACTB were performed. The results showed a 4.47-fold increase in SOD1 expression when chicory extract was used and 3.53-fold increase when St. John’s wort extract was used. At the same time, St. John’s wort flavonoids showed the most visible vitagen-stimulating effect, which was confirmed by the low variability of SOD1 expression and a decreased values of blood AOD indicators, indicating the possibility of limiting the use of other physiological mechanisms of free radical control by the organism. The results of the research will serve as a nutrigenomic justification for the development of the composition of a new phytocombination.
Document access rights
Network | User group | Action | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
RSAU-MTAA CSL Local Network | All |
![]() ![]() |
||||
Internet | Readers |
![]() ![]() |
||||
![]() |
Internet | Anonymous |
Usage statistics
|
Access count: 0
Last 30 days: 0 Detailed usage statistics |