RSAU-MTAA
Electronic Library

     

Details

Title: Влияние продуктов производства сои на показатели рубцового пищеварения у овец = Effect of soybean products on the indicators of sheep rumen digestion // ТИМИРЯЗЕВСКИЙ БИОЛОГИЧЕСКИЙ ЖУРНАЛ / TIMIRYAZEV BIOLOGICAL JOURNAL. – 2024. – Т.2
Creators: Карамушкина Светлана Владимировна; Вадько Александр Викторович
Imprint: Москва: РГАУ-МСХА имени К. А. Тимирязева, 2024
Collection: Тимирязевский биологический журнал
Subjects: ЗООЛОГИЯ — ФИЗИОЛОГИЯ ЧЕЛОВЕКА И ЖИВОТНЫХ; рубцовое содержимое; отходы соевого производства; количество инфузорий; биохимические показатели; овцы; соя в кормлении овец; Ruminal digesta; soybean production waste; number of infusoria; biochemical indicators; sheep; soybeans in sheep feeding
UDC: 636.32/.38: 612.3: 636.085.2: 633.34
Document type: Article, report
File type: PDF
Language: Russian
Rights: Доступ по паролю из сети Интернет (чтение, печать, копирование)
Additionally: New arrival; All documents
Record key: RU/ЦНБ имени Н.И. Железнова/EPERIODIKA/EPERIODIKA-20240930-53668

Allowed Actions:

Action 'Read' will be available if you login or access site from another network

Group: Anonymous

Network: Internet

Annotation

В статье излагается материал исследований рубцового содержимого овец, получавших в качестве основного рациона отходы соевого производства (солома и фураж). Полученные результаты показывают, что при применении соевой соломы и соевого фуража уровень мочевины и ЛЖК в рубцовом содержимом увеличивается на 54 и 31% соответственно. Также наблюдается увеличение почти в 2,8 раза общего количества инфузорий по сравнению с общепринятым сенно-концентратным рационом. Результаты, полученные в ходе эксперимента, дают представление об уровне переваривания питательных веществ, содержащихся в соевых отходах, что, в свою очередь, позволяет более рационально и полноценно организовывать процесс кормления животных, эффективно использовать кормовые ресурсы. //The article presents the material of studies of rumen digesta of sheep fed soybean production waste (straw and forage) as their main diet. The results obtained show that soybean straw and soybean forage increase the level of urea and VFA in the rumen digesta by 54 and 31%, respectively. The total number of infusoria also increased by almost 2.8 times compared to the conventional hay concentrate diet. The results obtained during the experiment give an idea of the level of digestion of nutrients contained in soybean waste, which in turn allows for more rational and complete organization of the process of animal feeding and effective use of feed resources.

Document access rights

Network User group Action
RSAU-MTAA CSL Local Network All Read Print
Internet Readers Read Print
-> Internet Anonymous

Usage statistics

stat Access count: 0
Last 30 days: 0
Detailed usage statistics