Table | Card | RUSMARC | |
Allowed Actions: Read Download (4.1 Mb) Group: Anonymous Network: Internet |
Annotation
В статье представлены результаты изучения влияния агроэкологических факторов на содержание микотоксинов в зеленой массе культуры горчицы белой (Sinapis alba) и яровой пшеницы сорта Любава (Triticum aestivum L.). Исследование проводили на опытном поле «Южное» экологического стационара РГАУ-МСХА имени К.А. Тимирязева с использованием химических и микробиологических методов. Агроэкологические факторы оценивали по следующим параметрам: содержание гумуса; кислотность почвы; содержание фосфора, калия и свинца. Для установления содержания микотоксинов в вегетативной массе культур горчицы белой и яровой пшеницы (по фазам развития) применяли иммуноферментный метод. В итоге, в период середины созревания сельскохозяйственных культур, зафиксирована самая высокая зараженность культур микотоксином, превышающая средний уровень загрязнения в 8‑11 раз у культуры пшеницы, и в 4‑5 раз – у горчицы белой. Установлена наибольшая обратная корреляционная связь содержания альтернариола в изученных сельскохозяйственных культурах с показателем температуры почвы верхнего слоя гумусового горизонта 0‑5 см, что дает основание для более детального изучения действия данного экологического фактора. //The article presents the results of the study of the influence of agro-ecological factors on the content of mycotoxins in the green mass of white mustard (Sinapis alba) and the spring wheat variety Lyubava (Triticum aestivum L.). The study was conducted at the experimental field “Yuzhnoe” of the Ecological Station of the Russian State Agrarian University – Moscow Timiryazev Agricultural Academy using chemical and microbiological methods. Agro-ecological factors were evaluated by the following parameters: humus content, soil acidity, phosphorus, potassium and lead content. The immunoenzyme method was used to determine the content of mycotoxins in the vegetative mass of white mustard and spring wheat (according to development stages). As a result, the highest levels of mycotoxin contamination were found in the mid-ripe stage of the crops, exceeding the average level of contamination by 8‑11 times in wheat and 4‑5 times in white mustard. The highest inverse correlation was found between the Alternariol content in the studied crops and the soil temperature of the upper layer of the humus horizon of 0‑5 cm. This fact justifies a more detailed study of the effect of this environmental factor.
Usage statistics
|
Access count: 90
Last 30 days: 6 Detailed usage statistics |