RSAU-MTAA
Electronic Library

     

Details

Title: Измельчитель вторичного плодово-ягодного сырья = Shredder for secondary fruit and berry raw materials // АГРОИНЖЕНЕРИЯ. – 2025. – Том 27, №.3
Creators: АЛДОШИН Н.В.; Васильев А.С.; КУДРЯВЦЕВ А.В.; ГОЛУБЕВ В.В.; Чумакова Е.Н.
Imprint: Москва: РГАУ-МСХА имени К. А. Тимирязева, 2025
Collection: Журнал «Агроинженерия»
Subjects: Техника — технологии АПК; сухие выжимки; измельчение; измельчитель; степень измельчения; дисперсность; вторичное плодово-ягодное сырье; порошки; dry squeezes; shredding; shredder; fineness degree; fineness; secondary fruit and berry raw materials; powders
UDC: 621.927
Document type: Article, report
File type: PDF
Language: Russian
DOI: 10.26897/2687-1149-2025-3-4-14
Rights: Свободный доступ из сети Интернет (чтение, печать, копирование)
Additionally: New arrival; All documents
Record key: RU/ЦНБ имени Н.И. Железнова/EPERIODIKA/EPERIODIKA-20250616-71590

Allowed Actions: Read Download (1.4 Mb)

Group: Anonymous

Network: Internet

Annotation

Вторичное плодово-ягодное и овощное сырье (выжимки) целесообразно перерабатывать с целью максимального извлечения из него биологически ценных витаминов, микроэлементов, пищевых волокон и незаменимых аминокислот. Сухие выжимки измельчают на том же оборудовании, что и зерно. Основными недостатками существующих измельчителей являются громоздкость, энергозатратность и высокая трудоемкость обслуживания. Необходимость создания новых измельчающих машин определяется различными характеристиками перерабатываемых объектов и разнообразными технологическими требованиями к исходному и готовому продуктам. С целью разработки перспективной конструкции устройства, измельчающего вторичное плодово-ягодное сырье, представленного сухими выжимками, авторы провели патентный поиск и анализ методов измельчения. В результате теоретических исследований разработали измельчитель, содержащий камеру измельчения цилиндрической формы, сообщающуюся в верхней ее части с загрузочным бункером и разгрузочной полостью готового продукта в нижней части. При испытании разработанного устройства измельчали сухие выжимки ягод брусники, клюквы, черники, смородины черной, жимолости и облепихи влажностью 10% и получили порошки дисперсностью не более 1 мм. Оценку крупности помола проводили на рассеве РЛ-4. Экспериментально установили высокую эффективность разработанного устройства. Степень измельчения вторичного плодово-ягодного сырья составила 98,3…98,8%. Расчетное значение фактически затрачиваемой энергии на измельчение ягодных выжимок влажностью 10% до фракции менее 1 мм составило 4,40 кВт·ч/т. Следующим этапом исследований является модернизация измельчителя с целью оптимизации энергетических показателей, затрачиваемых при измельчении вторичных растительных материалов разной влажности и химического состава, обладающих различными физико-механическими характеристиками (мякоть, семена, косточки и пр.)./It is feasible to process secondary fruit, berry, and vegetable raw materials (squeezes) to maximize the extraction of biologically valuable vitamins, trace elements, dietary fiber and essential amino acids. To shred dry squeezes, use can be made of the same equipment that is suitable for grain milling. The main disadvantages of the existing shedders include their bulkiness, energy consumption and high labor intensity of maintenance. The need to design advanced shredders is due to different characteristics of processed objects and various technological requirements to the initial and finished products. To develop a promising design of a unit for shredding secondary fruit and berry raw materials in the form of dry squeezes, the authors conducted a patent search and analyzed the methods of shredding. Having completed theoretical research, they developed a shredder containing a cylindrical shredding chamber communicating in its upper part with a loading hopper and a discharge cavity of the finished product in its lower part. When testing the developed unit, dry squeezes of cranberries, cranberries, blueberries, black currants, honeysuckle, and sea buckthorn berries with a moisture content of 10% were shredded to obtain powders with a fineness of less than 1 mm. The fineness degree was evaluated on the RL-4 sieve. The experimental study has established high efficiency of the developed unit. The fineness degree of secondary fruit and berry raw materials amounted to 98.3 to 98.8%. The estimated amount of actually consumed energy for shredding berry squeezes with a moisture content of 10% to a fraction of less than 1 mm was 4.40 kWh/t. The next stage of research is the modernization of the shredder to optimize the energy consumption of shredding secondary plant materials of different moisture content and chemical composition with different physical and mechanical characteristics (pulp, seeds, pits, etc.).

Document access rights

Network User group Action
RSAU-MTAA CSL Local Network All Read Print Download
-> Internet All Read Print Download

Usage statistics

stat Access count: 52
Last 30 days: 52
Detailed usage statistics