Table | Card | RUSMARC | |
Allowed Actions: Read Download (0.4 Mb) Group: Anonymous Network: Internet |
Annotation
В статье приведены результаты многолетних исследований по изучению влияния пинцировки посевов сои северного экотипа (сорт Окская) на урожайность, белковую и масличную продуктивность в условиях высоких широт (57ос.ш.), продолжительного дня, ограниченной суммы активных температур (1700…2000оС) на дерново-подзолистых почвах Нечерноземной зоны Российской Федерации. Обоснована перспективность применения приема для сортов индетерминантного типа роста. Пинцировку посевов проводили в три срока: в начале фазы цветения, в середине фазы цветения и в начале фазы образования бобов. Установлено, что пинцировка посева, проведенная в начале фазы образования бобов, позволяет сократить продо жительность периода вегетации в среднем на 15 дней. Прием способствует росту числа боковых побегов более чем в два раза. Доля крупной фракции семян составляла порядка 89%, урожайность семян достигала 2,00 т/га, содержание белка в семенах – 42,2%, жира – 19,1%, сбор белка с урожая семян – 0,834 т/га, незаменимых аминокислот в белке – 0,459 т/га, жира – 0,380 т/га, сбор ненасыщенных жирных кислот – 0,228 т/га. / Показано, что прием позволяет оптимизировать процессы созревания без снижения продуктивности и качества урожая, причем затраты на проведение пинцировки окупаются уменьшением затрат на уборку. Полученные данные могут быть использованы при оптимизации технологий выращивания сои на северной границе соесеяния.The paper presents the results of long-term research on the infl uence of pinching of Northern ecotype soybeans (Okskaya variety) on yield, protein, and oil productivity in high latitudes (57°), a long day, a limited amount of active temperatures (1700…2000 °C) on sod – podzolic soils of the Non-Chernozem zone of the Russian Federation. The authors determine the prospects of using the method for varieties of an indeterminate type of growth. The pinching of crops was carried out three times: at the beginning of the fl owering phase, in the middle of the fl owering phase, and at the beginning of the bean formation phase. It was found that the pinching of crops carried out at the beginning of the bean formation phase, reduces the duration of the growing season by an average of 15 days. The technique ensures a more than double increase in the number of side shoots. The share of the coarse fraction of seeds was about 89%, the yield of seeds reached up to 2.00 t/ha, the protein content in seeds – up to 42.2%, fat – up to 19.1%, protein collection from the seed yield – up to 0.834 t/ha, essential amino acids in protein – up to 0.459 t/ha, fat – up to 0.380 t/ha, collection of unsaturated fatty acids – up to 0.228 t/ha. It is shown that the technique allows optimizing the ripening processes without reducing the productivity and quality of the crop, while the costs of pinching are paid off by reducing the costs of harvesting. The obtained data can be used to optimize soybean growing technologies at the northern border of the soy cultivation.
Usage statistics
Access count: 328
Last 30 days: 7 Detailed usage statistics |