RSAU-MTAA
Electronic Library

     

Details

Title: ОБОСНОВАНИЕ ПАРАМЕТРОВ РАБОЧЕГО ОРГАНА ИЗМЕЛЬЧИТЕЛЯ КОРНЕКЛУБНЕПЛОДОВ = DETERMINATION OF PARAMETERS OF THE WORKING IMPLEMENT OF A ROOT CROPPER // АГРОИНЖЕНЕРИЯ. – 2021. – Вып. 3
Creators: ЗАГОРУЙКО М.Г.; ВАСИЛЬЧИКОВ В.В.; КАТАЕВ Ю.В.; МАМАХАЙ А.К.
Imprint: Москва: РГАУ-МСХА имени К. А. Тимирязева, 2021
Collection: Журнал «Агроинженерия»
Subjects: ТЕХНИКА — ТЕХНОЛОГИИ АПК; корма; измельчитель корнеклубнеплодов; многофакторный эксперимент; оптимизация; имитационное моделирование; forage; root and tuber crusher; multifactor experiment; optimization; simulation
Document type: Article, report
File type: PDF
Language: Russian
DOI: 10.26897/2687-1149-2021-3-42-48
Additionally: All documents
Record key: RU/ЦНБ имени Н.И. Железнова/EPERIODIKA/EBVGOR-20210624-13-02-39-95116-44130

Allowed Actions: Read Download (2.2 Mb)

Group: Anonymous

Network: Internet

Annotation

Основным условием приготовления кормов является обеспечение высокого качества готового продукта. При этом необходимо повышать эффективность работы и долговечность кормоизмельчителя путем оптимизации его конструктивных параметров с учётом физико-механических свойств перерабатываемого материала. Авторами исследован технологический принцип измельчения корнеклубнеплодов. Рассмотрен процесс работы промышленного кормоизмельчителя роторного типа при переработке свеклы и моркови. Применен метод планирования эксперимента. Прочностные характеристики элементов измельчителя проверялись в ходе проектировочного (подбор формы и угла заточки ножей) и проверочного расчётов на прочность (оценка прочностных характеристик ножей). Показано влияние основных геометрических параметров рабочего органа измельчителя: наклона ножа и угла заточки ножей – в приготовлении качественных кормов. Выявлено, что угол заточки ножей измельчителя следует рассчитывать в зависимости от коэффициента трения исходного материала о корпус измельчителя, вида и свойств подаваемого материала. На основании данных, полученных в ходе лабораторного эксперимента и имитационного моделирования, для достижения большей универсальности с кормоизмельчителем выбрана комбинированная форма режущих кромок ножей – с прямой и зубчатой режущей кромкой измельчителя. Образцы режущих кромок в 30-кратном увеличении, полученные с применением инструментального микроскопа ММИ-2, показали, что оптимальной формой ножа является клин с двойным спуском. /The main condition for feed preparation is to ensure the high quality of the finished product. At the sametime, it is necessary to increase the efficiency and durability of the feed chopper by optimizing its design parameters,taking into account the physical and mechanical properties of the processed material. The authors studied the technologicalprinciple of crushing root and tuber crops. The paper considers the operation of an industrial rotary feed chopper whenprocessing beets and carrots. The experiment planning method is applied. The strength characteristics of the grinderelements were checked during design (selection of the shape and sharpening angle of knives) and verificationcalculations for strength (assessment of the strength characteristics of knives). The authors show the influence of the main geometric parameters of the working implement of the grinder – the knife inclination and the sharpeningangle of the knives – on the preparation of high-quality feed. It was revealed that the sharpening angle of the grinderknives should be calculated depending on the friction coefficient of the initial material against the grinder body, aswell as the type and properties of the supplied material. Based on the data obtained during the laboratory experimentand simulation modeling, in order to achieve greater versatility with the feed chopper, a combined shape of the cuttingedges of the knives was chosen – that with a straight and serrated cutting edge of the chopper. Samples of cutting edgesat 30x magnification, obtained using an instrumental microscope MMI-2, showed that the optimal shape of the knifeis a wedge with a double escapement.

Document access rights

Network User group Action
RSAU-MTAA CSL Local Network All Read Print Download
-> Internet All Read Print Download

Usage statistics

stat Access count: 368
Last 30 days: 14
Detailed usage statistics