Table | Card | RUSMARC | |
Allowed Actions: Read Download (0.7 Mb) Group: Anonymous Network: Internet |
Annotation
Традиционные способы сортирования плодов томатов используют внешние их атрибуты – цвет, размер и твёрдость, которые не учитывают внутренние качества и структуру плодов, что отражается на качестве сортирования. Предложен способ сортирования томатов на основе контроля их индукции флуоресценции хлорофилла. Такой способ позволяет учитывать внутреннюю структуру и качество томатов. При проведении эксперимента использовали ботанический сорт томатов Алькасар с различными стадиями зрелости: зеленые; молочные (светло-зеленые); бурые; розовые и красные. Для этого сорта томата выявлена общая закономерность: по мере созревания плодов уменьшается величина индукции максимальной флуоресценции и повышается вариабельность этого показателя. Незрелые плоды отличаются высокими значениями максимума индукции флуоресценции хлорофилла при его низкой вариабельности. Стадия же полной зрелости томатов характеризуется низкими значениями максимума флуоресценции и вариабельности этого показателя. Предлагаемый способ менее трудоёмок по сравнению с методом определения зрелости томатов по их цвету, он позволяет более качественно проводить разделение томатов по зрелости с учётом их внутренней структуры. Способ может быть применен для интегральной оценки зрелости как крупных партий овощей, так каждого отдельного плода. / Conventional methods of tomato sorting are based on the external attributes of fruits, such as color, size, hardness, or other textural features. These methods do not take into account the internal qualities and texture of fruits, which therefore affects the sorting quality. The proposed method for sorting tomatoes based on the control of their induction of chlorophyll fl uorescence takes into account the internal structure and quality of tomatoes. During the experiment, the botanical Alcazar variety of tomatoes with various stages of maturity was used: green; dairy (light green); brown; pink, and red. For the considered tomato variety, a general pattern was revealed: as the fruit ripens, the magnitude of maximum fl uorescence induction decreases and the variability of this indicator increases. Immature fruits are characterized by high values of the maximum fl uorescence induction of chlorophyll with its low variability. The full-maturity stage of tomatoes is characterized by low values of maximum fl uorescence and the variability of this indicator. The proposed method is less time-consuming than the method for determining the maturity of tomatoes by their colour; it ensures better quality separation of tomatoes by maturity, taking into account their internal structure. The method can be applied for an integrated maturity assessment of large batches of vegetables, as well as of each individual fruit.
Usage statistics
Access count: 797
Last 30 days: 14 Detailed usage statistics |