RSAU-MTAA
Electronic Library

     

Details

Title: ПРИМЕНЕНИЕ МЕТОДА ПЦР-АНАЛИЗА ДЛЯ ОПРЕДЕЛЕНИЯ ВИДОВОГО СОСТАВА МОЛОЧНОГО СЫРЬЯ = USE OF PCR-ANALYSIS METHODS FOR EVALUATING COMPOSITION AND PROPERTIES OF MILK AND DAIRY PRODUCTS // Известия Тимирязевской сельскохозяйственной академии / Izvestiya of Timiryazev Agricultural Academy: Научно-теоретический журнал Российского государственного аграрного университета - МСХА имени К.А. Тимирязева. – 2020. – Вып. 6
Creators: ЮРОВА Е.А.; ФИЛЬЧАКОВА С.А.; ЖИЖИН Н.А.
Imprint: Москва: РГАУ-МСХА имени К.А.Тимирязева, 2020
Collection: Журнал «Известия ТСХА»
Subjects: ЗООТЕХНИЯ — БИОЛОГИЯ И ВЕТЕРИНАРНАЯ МЕДИЦИНА; молоко; молочная продукция; молекулярно-генетические методы исследования (ПЦР, ПЦР-ПДРФ, секвенирование); milk; dairy products; molecular genetic research methods (PCR, PCR-RFLP,sequencing)
Document type: Article, report
File type: PDF
Language: Russian
DOI: 10.26897/0021-342X-2020-6-16-25
Additionally: All documents
Record key: RU/ЦНБ имени Н.И. Железнова/EPERIODIKA/1168/п/Ю 78-711510481

Allowed Actions: Read Download (2.1 Mb)

Group: Anonymous

Network: Internet

Annotation

Необходимость повышения качества и точности выполнения измерений состава и свойств молока и молочных продуктов приводит к расширению использования методов современного анализа включая методы молекулярно-генетического исследования. Использование метода ПЦРанализа для идентификации видового состава молочной продукции является наиболее перспективным. В статье рассмотрена возможность разработки методики измерений для оценки состава и свойств молока и молочных продуктов с применением молекулярно-генетических методов анализа (ПЦР, ПЦР-ПДРФ, секвенирование). Оценка чувствительности метода и его метрологических характеристик позволила определить наиболее подходящий способ исследований. / The need to improve the quality and accuracy of measurements of the composition and properties of milk and dairy products leads to the wider use of modern analysis methods, including methods of molecular genetic research. The use of the PCR analysis method to identify the species composition of dairy products is the most promising. The paper considers the possibility of developing a measurement technique for assessing the composition 24 and properties of milk and dairy products using molecular genetic methods of analysis (PCR, PCR-RFLP, and sequencing). Evaluation of the sensitivity of the method and its metrological characteristics helped determine the most suitable research method.

Document access rights

Network User group Action
RSAU-MTAA CSL Local Network All Read Print Download
-> Internet All Read Print Download

Usage statistics

stat Access count: 400
Last 30 days: 9
Detailed usage statistics