RSAU-MTAA
Electronic Library

     

Details

Title: ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА МОЛОЧНУЮ ПРОДУКТИВНОСТЬ КОРОВ, ФИЗИКО-ХИМИЧЕСКИЕ И МИКРОБИОЛОГИЧЕСКИЕ ПОКАЗАТЕЛИ МОЛОКА-СЫРЬЯ = FACTORS INFLUENCING COWS' MILK YIELD, PHYSICO-CHEMICAL AND MICROBIOLOGICAL CHARACTERISTICS OF RAW MILK // Известия Тимирязевской сельскохозяйственной академии / Izvestiya of Timiryazev Agricultural Academy: Научно-теоретический журнал Российского государственного аграрного университета - МСХА имени К.А. Тимирязева. – 2019. – Вып. 2
Creators: АНАНЬЕВА Т.В.; ОСТРОУХОВА В.И.
Imprint: Москва: РГАУ-МСХА имени К.А.Тимирязева, 2019
Collection: Журнал «Известия ТСХА»
Subjects: ЗООТЕХНИЯ — БИОЛОГИЯ — ВЕТЕРИНАРИЯ; молоко; молочные продукты; качество; безопасность; санитарногигиенические показатели; сезон года; электромагнитная установка; milk; dairy products; quality; safety; sanitary and hygienic quality; season; electromagnetic installation
Document type: Article, report
File type: PDF
Language: Russian
DOI: 10.34677/0021-342x-2019-2-60-71
Additionally: All documents
Record key: RU/ЦНБ имени Н.И. Железнова/EPERIODIKA/1168/п/А 64-067204184

Allowed Actions: Read Download (2.2 Mb)

Group: Anonymous

Network: Internet

Annotation

Предложен практически значимый метод электромагнитного воздействия на систему управления микробной клеткой, позволяющий снизить степень развития микроорганизмов и улучшить качество молока. Установлено влияние электромагнитного излучения на развитие отдельных микроорганизмов. Самое большое количество мезофильных аэробных и факультативно-анаэробных микроорганизмов (КМАФАнМ) было в сыром молоке без внешних воздействий и составило 486 тыс. колоний в 1 мл. При воздействии электромагнитными импульсами количество дрожжей и плесневых грибов снизилось в 9 и более раз. / The authors propose a method of electromagnetic influence on the microbial cell control system, which allows to reduce the degree of microorganism development and increase the milk quality. The influence of electromagnetic radiation on the development of individual microorganisms has been registered. The largest quantity of mesophilic aerobic and facultative anaerobic microorganisms (QMAFAnM) has been observed in raw milk without any external influence with a total number of 486,000 CFU/ml. When exposed to electromagnetic pulses, the quantity of yeast and mold fungi decreased in 9 or more times.

Document access rights

Network User group Action
RSAU-MTAA CSL Local Network All Read Print Download
-> Internet All Read Print Download

Usage statistics

stat Access count: 1199
Last 30 days: 54
Detailed usage statistics