RSAU-MTAA
Electronic Library

     

Details

Title: Состояние молочного овцеводства и перспективы применения геномных методов для улучшения продуктивности овец и состава молока = The state of dairy sheep farming and prospects for the use of genomic methods to improve sheep productivity and milk composition // ОВЦЫ. КОЗЫ. ШЕРСТЯНОЕ ДЕЛО. – 2024. – № 1
Creators: Селионова М.И.; АЙБАЗОВ А.–М.М.; ГЛАДКИХ М.Ю.
Imprint: Москва: РГАУ-МСХА имени К. А. Тимирязева, 2024
Collection: Журнал «Овцы, козы, шерстяное дело»
Subjects: РАЗВЕДЕНИЕ — СЕЛЕКЦИЯ, ГЕНЕТИКА; овечье молоко; состав молока; фенотипические признаки; породы овец; гены-кандидаты; sheep milk; milk composition; phenotypic traits; sheep breeds; candidate genes
UDC: 591.151:636.32/.38.082.13
Document type: Article, report
File type: PDF
Language: Russian
DOI: 10.26897/2074-0840-2024-1-3-9
Rights: Доступ по паролю из сети Интернет (чтение, печать, копирование)
Additionally: New arrival; All documents
Record key: RU/ЦНБ имени Н.И. Железнова/EPERIODIKA/EPERIODIKA-20240313-79857

Allowed Actions:

Action 'Read' will be available if you login or access site from another network

Group: Anonymous

Network: Internet

Annotation

Мировое производство овечьего молока за последние 50 лет увеличилось более чем вдвое. Однако, овечье молоко и продукты из него до сих пор не стали традиционным потребительским товаром в России. Одной из основных причин этого является отсутствие специализированных молочных пород овец и недостаточное использование совре‑ менных методов селекции, в том числе маркер-вспомогательной селекции, для их отбора по качеству молока. В статье рассмотрены основные гены-кандидаты молочной продуктивности овец, показано их влияние на величину удоя, содержание молочного жира и белка, устойчивость к маститу. /The world production of sheep milk has more than doubled in the last 50 years. However, sheep milk and sheep milk products have not yet become a traditional consumer product in Russia. One of the main reasons for this is the lack of specialised dairy breeds of sheep and insufficient use of modern breeding methods, including marker-assisted selection. The article considers the main candidate genes of sheep dairy productivity, shows their influence on milk yield, fat and protein content, resistance to mastitis.

Document access rights

Network User group Action
RSAU-MTAA CSL Local Network All Read Print
Internet Readers Read Print
-> Internet Anonymous

Usage statistics

stat Access count: 1
Last 30 days: 0
Detailed usage statistics