RSAU-MTAA
Electronic Library

     

Details

Title: ПРОЧНОСТНЫЕ ПОКАЗАТЕЛИ СОРТОВ И СОРТООБРАЗЦОВ ПЛОДОВ ТЫКВЫ, ВОЗДЕЛЫВАЕМЫХ МЕХАНИЗИРОВАННО В УСЛОВИЯХ УМЕРЕННОЙ ЗОНЫ = STRENGTH INDICATORS OF PUMPKIN VARIETIES AND HYBRIDS CULTIVATED MECHANICALLY IN THE TEMPERATE ZONE // АГРОИНЖЕНЕРИЯ. – 2022. – Вып. 2
Creators: Гончаров А.В.; Гаспарян И.Н.; ЛЕВШИН А.Г.; Гаспарян Ш. В.
Imprint: Москва: РГАУ-МСХА имени К. А. Тимирязева, 2022
Collection: Журнал «Агроинженерия»
Subjects: Техника — технологии АПК; тыква; сорт; плотность; твердость; кора; мякоть; механизированная уборка; pumpkin; variety; density; hardness; bark; pulp; mechanized harvesting
UDC: 635.621:631.5:631.171
Document type: Article, report
File type: PDF
Language: Russian
DOI: 10.26897/2687-1149-2022-2-28-33
Rights: Свободный доступ из сети Интернет (чтение, печать, копирование)
Additionally: All documents
Record key: RU/ЦНБ имени Н.И. Железнова/EPERIODIKA/EBPERIODIKA-20220425-04214

Allowed Actions: Read Download (1.2 Mb)

Group: Anonymous

Network: Internet

Annotation

В последние годы промышленные посевы тыквы появляются и в умеренной зоне. Доля сортов и гибридов, подходящих для возделывания в условиях умеренного климата и пригодных для механизированной уборки, невелика. Для правильного выбора сорта необходимо знание физико-механических свойств плодов тыквы. С целью определения сортов, обладающих наиболее высокой твердостью, подходящих для возделывания в условиях умеренного климата и пригодных для механизированной уборки, проведен ряд исследований. Определялись размерно-весовые параметры (биометрические), с помощью пенетрометра измерялась твердость коры и мякоти, методом гидростатического взвешивания определялась плотность плодов тыквы. Объектами исследований служили 16 сортов и сортообразцов возделываемых механизированно отечественных и зарубежных видов тыквы: твердокорой (Spaghetti, Пивденная, Мозолеевская); крупноплодной (Пастила Шампань, Амбар, Marine Di Chioggia, № 119-С); мускатной (Butternut, № 19-Пгв, Мускат Прованса, Красавица, Витаминная, № 13-М, № 26-Мч, № 28-Иг); фиголистной (№ 4480). Исследования проводились в условиях Московской области с 2016 по 2020 гг. Технология возделывания, постановка полевых исследований и статистическая обработка полученных результатов проводились по стандартной методике Б.В. Доспехова. На основании проведенных исследований выявлено, что наиболее высокими прочностными показателями (твердостью коры и мякоти) обладают твердокорая тыква сорта Spaghetti (1,20 и 0,80 кг/мм2), крупноплодная Пастила шампань (1,02 и 0,79), мускатная Мускат Прованса (1,10 и 0,65) и фиголистный сортообразец № 4480 (1,25 и 0,97 кг/мм2). совокупность тыквы по размеру и массе подчиняется закону распределения, масса плодов в среднем по годам колеблется от 1,56 до 3,3 кг. Полученные исследования позволяют рекомендовать данные сорта к возделыванию в условиях умеренного климата и механизированной уборке. /In recent years, industrial growing of pumpkin has been practeced in the temperate zone. The proportion of varieties and hybrids suitable for cultivation in temperate climates and mechanized harvesting is insignificant. Correct choice of varieties requires the knowledge of the physical and mechanical properties of pumpkin. To determine the varieties with the highest hardness, suitable for cultivation in temperate climates and mechanized harvesting, the authors studied the size and weight parameters (biometric), determined the bark and pulp hardness with a penetrometer and the density of pumpkin fruits by hydrostatic weighing. The research objects included sixteen both domestic and foreign pumpkin varieties and hybrids cultivated in a mechanized way: hard-barked (Spaghetti, Pivdennaya, Mozoleevskaya); large-fruited (Pastila Champagne, Barn, Marine Di Chioggia, No. 119-C); nutmeg (Butternut, No. 19-Pgv, Muscat of Provence, Beauty, Vitamin, No. 13-M, No. 26-Mch, No. 28-Ig); fig-leaved – No. 4480. The studies were carried out in the conditions of the Moscow region. Cultivation technology, setting up field experiments and statistical processing of the obtained results were carried out according to the standard method of B.V. Dospekhov. The research was carried out from 2016 to 2020. Based on the studies, the authors stated that the hard-barked pumpkin of the Spaghetti variety (1.20 and 0.80 kg/mm2), large-fruited – Pastila champagne (1.02 and 0.79), nutmeg – Muscat of Provence (1.10 and 0.65) and fig-leaved specimen No. 4480 (1.25 and 0.97 kg/mm2) feature the highest strength indicators. The total number of pumpkins is subject to the law of distribution in terms of size and weight, the weight of fruits on yearly average ranges from 1.56 to 3.3 kg. The obtained results provide enough grounds to recommend these varieties for cultivation in a temperate climate and mechanized harvesting.

Document access rights

Network User group Action
RSAU-MTAA CSL Local Network All Read Print Download
-> Internet All Read Print Download

Usage statistics

stat Access count: 232
Last 30 days: 10
Detailed usage statistics