RSAU-MTAA
Electronic Library

     

Details

Title: Применение СВЧ-энергии для улучшения показателей безопасности зернового сырья = Application of microwave energy to improve the safety indicators of raw grain // АГРОИНЖЕНЕРИЯ. – 2023. – Том 25, №. 5
Creators: Черкасова Э.И.; АНТОНОВА У.Ю.; ГОЛИНИЦКИЙ П.В.; Кравченко И.Н.; Пупкова Д.А.
Imprint: Москва: РГАУ-МСХА имени К. А. Тимирязева, 2023
Collection: Журнал «Агроинженерия»
Subjects: ЭЛЕКТРИФИКАЦИЯ — автоматизация сельского хозяйства; СВЧ-энергия; метод микроволнового излучения; обеззараживание; обсеменённость микроорганизмами; качество; безопасность; зерновое сырье; microwave energy; disinfection; contamination with microorganisms; quality; safety; grain raw materials
UDC: 533.9.082.74: 631.53.027.34:633.18: 633.15
Document type: Article, report
File type: PDF
Language: Russian
DOI: 10.26897/2687-1149-2023-5-73-77
Rights: Свободный доступ из сети Интернет (чтение, печать, копирование)
Additionally: All documents
Record key: RU/ЦНБ имени Н.И. Железнова/EPERIODIKA/EPERIODIKA-20231024-95060

Allowed Actions: Read Download (2.1 Mb)

Group: Anonymous

Network: Internet

Annotation

Обеспечение безопасности зернового сырья при хранении является актуальной проблемой. Метод микроволнового излучения – наиболее эффективный и экологичный способ обработки зерна. Для получения продукции, отвечающей требованиям качества и безопасности, необходимо определить эффективные режимы воздействия. С этой целью на установке МкП‑1200 с режимом действия 2450 МГц исследовалось обеззараживание зерна кукурузы и риса в зависимости от скорости нагрева и времени воздействия микроволнового излучения на зерно. Микробиологические показатели зерна, определенные по стандартной методике, показали видовое разнообразие микроорганизмов на необработанном зерне. Максимальное обеззараживание зерна риса наблюдалось при скорости нагрева 0,63…0,71°C/с, времени обработки 122…171 с. Максимальное обеззараживание зерна кукурузы наблюдалось при интенсивности нагрева 0,6…0,69 ºС/с. Электромагнитное поле сверхвысокой частоты минимизирует показатели микробиологической обсеменённости и обеспечивает наилучшие показатели безопасности и качества зерна при хранении. /Ensuring the safety of grain raw materials during storage is an urgent problem. The most efficient and environmentally friendly method is the microwave radiation method. To obtain products that meet the requirements of quality and safety, it is necessary to determine the effective modes of exposure. For this purpose, the decontamination of corn and rice grain depending on the heating rate and time of microwave radiation exposure on the grain was studied on the MkP‑1200 unit with the 2450 MHz mode of action. Microbiological indices of grain determined according to standard methodology showed species diversity of microorganisms on untreated grain. Maximum disinfection of rice grain was observed at a heating rate of 0.63 to 0.71°C/s, treatment time of 122 to 171 s. Maximum disinfection of corn grain was observed at a heating rate of 0.6 to 0.69°C/s. The electromagnetic field of ultra-high frequency minimises indicators of microbiological contamination and provides the best indicators of safety and quality of grain during storage.

Document access rights

Network User group Action
RSAU-MTAA CSL Local Network All Read Print Download
-> Internet All Read Print Download

Usage statistics

stat Access count: 113
Last 30 days: 2
Detailed usage statistics